Kan alla yoga?

Ja, alla ”kan” yoga! Kan du andas så kan du yoga. Sen kanske inte alla VILL yoga, men det är en annan historia……

Mina tankar om yoga

Första gången jag var på yoga för mång många år sedan var jag inte så imponerad. Jag var stel, det gjorde ont och det gick alldeles alldeles för sakta…… Ingen puls, inget svett…?? Nä, det här var nog inte för mig, minns jag att jag tänkte.  Det där var ca 10 år sedan. Av någon anledning gick jag tillbaka en gång till och en gång till. Ganska snabbt, faktiskt, började jag känna resultat. Jag blev starkare och mer flexibel, det var de första förändringarna jag märkte av, men ju mer jag yogade desto mer  effekt kände jag. Jag kände mig alltid lugn och harmonisk efter ett pass, oavsett hur stressad jag varit innan jag kom dit, jag lärde mig att andas och att använda andningen även utanför yogamattan.

Jag är så glad över att jag inte gav upp efter den första gången för yogan har gett mig så mycket, både fysiskt och mentalt. Om du funderar på att prova men tänker att du är för stel eller svag eller vad det nu kan vara, glöm alla hinder – gör det bara! Yogan är bra om du håller på med annan idrott, du gynnas i princip alltid av att vara mer flexibel. löpare, cyklister, klättrare kommer alla att bli ännu bättre i sin gren om din kropp är mer öppen.  Genom regelbunden yoga praktisering kommer du att bli bättre på att fokusera, både på och utanför mattan, vilket kommer att hjälpa dig i livet.  ”Här och nu” kan kännas som en klyscha, men faktum är att de flesta misstag vi gör är när vi är stressade och tänker på flera olika saker samtidigt, när vi inte är fokuserade på det som händer just nu.

Jag skulle kunna sitta här hela dagen  och skriva om fördelar med att yoga, men jag tror att jag slutar här. Prova, ge det några gånger och känn efter om det är något för dig.  Det finns många olika yogaformer och yogalärare och jag säger inte att du måste komma till just mig, men jag är nästan säker att det finns en yogaform och en yogalärare som passar just dig! Om du är intresserad och nyfiken på att ge yogan en chans så kan du prova dig fram genom att testa olika yogaformer. Är du osäker på var du ska börja eller vill veta mer om olika yogaformer, tveka inte att höra av dig till mig eller någon annan som praktiserar yoga. Vi är glada att kunna guida och hjälpa till!

Min ambition som yogalärare

All yoga, oavsett yogaform, har en sak gemensamt – att skapa balans mellan ”kropp & knopp”.  Inom hathayogan använder vi kroppen som redskap.  Genom att kombinera andetaget med fysiska rörelser (asanas) lär vi oss fokusera på här och nu. Jag vill vara din guide på din resa, oavsett varför just du väljer att yoga!

Du kanske inte väljer att gå på en yogaklass för att i första hand hitta balans mellan kroppen och det mentala, du kanske vill bli mer flexibel eller stark och det är helt ok. Du får ha precis vilken agenda du vill, jag är din guide, och du behöver inte berätta för mig varför du kommer. Det viktigaste är att du vet vad du vill ha ut av din yoga praktisering.

 Jag vill att alla som har varit på en klass hos oss ska gå därifrån med en ”bra känsla”.  Vad en ”bra känsla” är individuellt. Någon kanske känner sig avslappnad, någon annan upprymd, en annan är helt slut. Allt detta kan vara en ”bra känsla” beroende på vad du behövde just idag. Det är bara du som vet vad du behöver och vad du behöver kan variera från dag till dag. 

Jag vill att alla som vill ska prova på yoga utan att känna sig obekväm. På en yogaklass fokuserar du på dig själv och det du håller på med, det är din stund. Det är ingen som dömer eller bedömer. Yoga är ingen tävling och handlar inte om prestation. Yoga handlar, för mig, om att ge sig själv en stund där man bara fokuserar på sig själv och ”här och nu”. Där man lämnar alla måsten och borden och bara andas……

Formellt

Jag är utbildad Global Yoga lärare inom Hatha & Yin yoga. Och har under flera år varit en glad yogi som startade min yoga”karriär” med så kallad power yoga, men sen två år tillbaka så blir det mest Hatha- och yinyoga. 

 

Namaste

Susanne